Zoals je op de foto kunt zien is de borstkleur en het rugdek van de wilkleur putter mooi donkerbruin. De wildkleur laat een mooie "paddenstoel" zien, terwijl de stippen op de vleugels nog wat bruin vertonen. Bij de agaat putter krijgen we te maken met een eerste reductie van de bruine kleur (phaeomelanine). De zwarte kleur (eumelanine) is niet of nauwelijks gereduceerd. Wat te zien is in de vleugelpennen, de stippen zijn al veel witter maar laten toch nog wat bruin zien. we hebben hier met een pop te maken, en die is altijd wat bruiner dan een man. We zien nog wel een "paddenstoel" in de borst, maar de kleur is van donkerbruin naar een beetje grijsachtig bruin gegaan.
Bij de
eumo putter zien we dat de bruine kleur nog sterker is gereduceerd. Het rugdek wordt meer crème of isabelkleurig. De "paddenstoel" is geheel verdwenen, er is enkel nog een lichte geelachtige borsttekening over. Het zwart heeft ook wat te lijden gehad onder deze reductie. In de vleugelpennen is duidelijk te zien dat deze toch een stuk fletser zijn dan bij de agaat. De stippen zijn nu ook helderwit. Ook de borst en de wangen zijn veel witter dan bij beide anderen.
Of de naam eumo of aganet die nu ook wel gebruikt wordt de juiste benaming is wordt sterk aan getwijfeld. Er zal terzijnertijd zeker een goede benaming komen waar we allen mee verder kunnen.  Vanaf 1-1-2009 wordt de naam Aminet gehanteerd.  
     Terug
schellekens-vogels
Login